Sörmlandsleden har väntat länge nog

June 27, 2021 Sten Livet

F120CFA5-01EC-4376-A961-FB5EED3F4FCC
Nu börjar det dra ihop sig till en lite längre utmaning. Redan för ett år sen funderade på att springa Sörmlandsleden. Inte alla anslutningsetapper. Det vore opraktiskt och alldeles för långt. Men huvudetapperna 1-62 bildar ju en snygg lassoögla som är svår att motstå. Dessutom startar etapp 1 bara ett par kilometer ifrån vårt hus. Så Sörmlandsleden är faktiskt vår lokala vandringsled. Trots det har jag aldrig sprungit den. Inte hela i alla fall. Etapp 1-4, även 5 & 6, har jag sprungit rätt många gånger. Men därefter är det mestadels av mig helt otrampad mark. Jungruelig löpterräng för mig. Ca 60 mil är det. I alla fall i teorin. Hur det blir med praktiken återstår att ta reda på.

Jag tänker passa på att sätta rekord på sträckan när jag ändå är igång. Eller åtminstone en ”fastest known time”, FKT. Den som avverkat sträckan snabbast hittills, såvitt jag vet, är Roxen Roxvret, som klarade av den på knappa 10 dygn för ett antal år sen. Så lång tid tänker jag inte unna mig. Dels vill jag utmana mig själv en smula och göra det till en rejäl flerdagarsutmaning, dels vill jag helt enkelt inte lägga hela semestern på att vara på löpande fot. Jag har såklart skapat en planering i excel, med alla etapper inlagda och med mina mat- och sovpauser inlagda. Men det är stor skillnad mellan att springa Roslagsleden på ett dygn och att springa den drygt tredubbla sträckan, med påföljande sömn- och energibehov. Lite extra belastning på musklerna kanske jag också kommer känna av. Planen pekar i alla fall på en totaltid på ca fem dygn och fem timmar. Så den tiden kan vi vara ganska säkra på att det inte landar på. Om det blir fortare eller långsammare får vi se. Men min erfarenhet från flerdagarslöpning säger mig att det är väldigt tufft att springa längre än 10 mil per dygn under flera dygn i sträck. Det bygger på och blir jobbigt helt enkel. Så tenderar man att bli lite sliten, dåligt utsövd och lite gnällig. Ja, så lite jobbigt kommer det nog bli. Men gnällig ska jag verkligen försöka avstå ifrån att bli. Jag lovar.

Roslagsleden sprang jag ”unsupported”, vilket innebär att jag bar med mig allt jag behövde, förutom att jag nyttjade publika kranar för att fylla på vatten längs vägen. På Sörmlandsleden tänker jag unna mig lite mer och väljer s.k. ”self supported” stil. Då kan jag köpa mat från restauranger längs vägen och jag kan även ta in på hotell/vandrarhem för att få till lite extra skönhetssömn. Nu går ju merparten av leden igenom gleskt befolkade marker, så det kommer inte vara helt lätt att få ihop schemat med mat och sömn. Jag kommer bära med mig gasolkök, frystorkad mat och liknande, för att kunna säkerställa ett regelbundet energiintag även när det är glest mellan restaurangerna. Motsvarande räknar jag med åtminstone ett par övernattningar i vindskydd. Återstår att se om jag får plats i mina planerade vindskydd när jag kommer joggande framåt natten. Det är populärt att vandra såhär i pandemitider och jag lär inte vara ensam på leden. I värsta fall får jag lägga mig under en tät gran eller tall. Jag får vara beredd att improvisera en smula.

Den som vill följa min framfart kommer kunna göra det via ett evenemang på Facebook, där jag räknar med att publicera lite bilder och en och annan video med dagliga rapporter. Dessutom kommer jag ha en livetracker igång via Strava. Jag startar en ny session efter varje längre paus. Varje ny länk lägger jag in på evenemanget, så anmäl dig till evenemanget så kommer du kunna ha koll på mina rörelser under den kommande veckan!

FB-evenemanget hittar du här:
SUM++ med Sten och förmodligen en del rötter

 

 

Comments are currently closed.


Powered by WordPress. Designed by CodeOOf.