Äntligen klar med testveckan!

December 20, 2016 Sten Livet

Förra veckan var det testvecka. Dags att följa upp hur det går med träningen. Cykeltestet gav en liten aning förbättring jämfört med för tre veckor sent och klart bättre än inför Ironman Barcelona. Tolv minuter i SimErgometern var som vanligt jobbigt och även om jag inte satte nytt PB så landade jag bara ett fåtal Watt kort jämfört med inför Kona 2013. Därefter test av löplaktat i torsdags! Känslan var utmärkt, men mätstickorna gav höga laktatvärden ovanligt tidigt. Märkligt det där med laktat. Nutritionsstatus kan påverka ett test ganska rejält, även om känslan är bra. Jag funderar inte för mycket över det där testet nu, utan får helt enkelt testa på nytt om ett par veckor. Det är i alla händelser ett ganska bra kvalitetspass. Igår fullföljde jag de fysiska testerna med CSS på simningen. Jag putsade några sekunder på 400 m och ytterligare några sekunder på 200 m. Formeln för CSS är ju lite skojig då den påverkas kraftigt av relationen mellan 400 och 200, så att ju snabbare tid du gör på 200, desto sämre CSS får du, givet en viss tid på 400. Så jag bättrade alltså båda delsträckorna, men försämrade CSS med 0.8s/100m. Lite lustigt, men det bryr jag mig inte om. Jag vet att jag har förbättrat mig, även det inte är med så mycket som jag skulle önska.

Så här i juletider brukar man ju få önska sig saker. Jag och kollegorna på banken har länge gått och suktat efter att få testa Peters hembryggda julöl. Vi har längtat denna öl länge nu. Ända sedan den dagen för flera veckor sedan då Peter kom med den stora nyheten att han gått på handelsvandring i de norra förorterna och lyckats återkomma med livet i behåll, alla lemmar intakta, samt allehanda nödvändiga attribut för att hemma i kokekonstrummet framställa den mest hantverksmässiga och ljuvligaste julöl som värden välsignats med. Åtminstone den godaste brygd att någonsin avnjutas i ett handlarrum i Sundbyberg.

Ni förstår säkert hur det pirrade av spänning och förväntan när vi, efter att ha fått svårtolkade ledtrådar via SMS, hittade den lilla etikettlösa flaskan som väntade oss längst in i kylen i det allra hemligaste fikarummet på plan 2.

img_2767

Flaskan fick stå där och kyla och vänta och vänta. I över en timma fick den vänta innan det äntligen var dags för årets julölsläpp i Sundbyberg. En minst lika stor händelse som vårens bejublade kosläpp runt om på landsbygden. Micke förberedde öppnaren och jag hämtade ett par dagen till ära nydiskade glas.

img_2774

Så var det då äntligen dags att öppna flaskan. Det uppstod ett lite lätt pysande och hoppingivande läte när kapsylen kom av. Men borde det ändå inte pysa en aning mer? Kan det möjligen vara för lite kolsyra i ölen? Peter hade förvarnat om att det eventuellt kunde vara på det viset, men vi valde ändå att hoppas på det bästa. Det finns ju få saker som är så tråkiga som avslagen öl…

img_2781

Ölen hälldes upp under öronbedövande tystnad. Börsen tog en tillfällig paus i handeln medan nyheten inväntades. Skumbildningen var tyvärr inte imponerande. Men det skummade i alla fall lite grann till syns. I alla fall om man tog på terminalglasögonen.

img_2783

Färgen var klassisk julbrun. Ungefär som en grumlig bärnsten, fast mörkare. Doften var sötaktig med viss touche av jäst.

img_2785

Hur smakade det då? Enligt Micke smakade det alldeles för sött och för mycket jäst. “Lite som om man tagit en halv riktig öl och toppat upp med avslagen julmust”!

img_2784

Patrik hade en något annorlunda liknelse, som sannolikt inte var avsedd att tolkas positivt. “Smakar som degvätska”.

img_2787-2

Henrik intog en något avvaktande attityd demonstrerandes sin mest diplomatiska sida, men han bad inte om någon påfyllning.

img_2780

Den något överdrivna sötman i kombination med en blygsam kolsyra och tämligen dominerande jästsmak, leder till den försiktiga analysen att denna öl helt enkelt inte jäst färdigt ännu. Så panelen rekommenderar att resterande flaskor får vila minst en vecka till innan nästa test. Om smaken inte blir bättre så får vi ändå se det som synnerligen positivt att det inte bryggdes särskilt många flaskor av denna dryck.

Det här var andra året som vi hade äran att provsmaka Peters köksöl i jultid. Vi tycker oss skönja en klar trend här som möjligen indikerar att det kan komma något riktigt fint om ett år. Om förra året var “trial” så var var det klart “error” i år och det vet ju vem som helst att trial and error är vad som krävs för en lyckad bryggarinsats. Vi ger årets julöl betyget en näve vissna ekollon och ser fram emot 2017 med tillförsikt.

ekollon

Nu väntar ett par veckor med mängdträning för mig. Det ska bli många timmar löpning, cykel, styrka och en hel del simmande. Samt en skön julhelg med massor av riktigt god julöl.


Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by CodeOOf.