Formen inför Kalmar, var är den?

August 15, 2016 Sten Livet

imageDet är måndag morgon och på lördag ska jag vara med i Ironman Kalmar. En av årets höjdpunkter! Alltid underbar stämning, massa kompisar, fantastiska prestationer och så hemtamt familjärt. Trots att Ironman tagit över. Det blir tolfte gången jag kör Järnmannen/Ironman Kalmar. Det finns inget annat enskilt lopp som jag varit med i fler gånger. De senaste åren har jag ställt upp mest för sakens skull och bara “diskat av” loppet, utan att ha förberett mig så väl som jag anser man bör. Jag har haft lite uppehåll från triathlon och istället satsat mer på ultralöpning. Jag har satsat mer på att förstå ultratålighet och allmän fysträning än på egen prestation.

I år var avsikten att växla tillbaka en smula. 2017 planerar jag ta mig till Kona igen. Målet är topp 5 i min åldersklass. Ett tufft mål som kräver att jag utvecklas ytterligare som triatlet. Så för att ha en chans att nå dit vill jag börja prestera väl igen redan i år. Årets mål är att sätta ett prydligt PB på Ironman Barcelona i början av oktober. Kalmar är tänkt som ett tuffare träningspass. Jag ska få en hygglig simtid, cykla onödigt hårt, för att därefter jogga runt maran med stela cykelben. Jag kommer inte ta mig upp på pallen. Men en bra cykeltid vill jag ha! Det är målet.

Som vi alla vet är det bra med mål, men inte tillräckligt. Du kan inte önska dig till en snabb cykeltid på 18 mil. Du måste träna också. Du måste träna cykling! Så nu några dagar inför Kalmar har jag gjort mitt ordinarie cykeltest ett par gånger. Det räcker inte. Det är bra för en ultralöpare, men det räcker inte för att cykla under 5h. Frågan är om det ens räcker för att cykla på låga 5h? Tittar jag i träningsdagboken så hittar jag förklaringen. Trevlig träning, men för dålig grund och för lite av såväl kvantitet som kvalitet. Nu känns ju inte simformen något vidare heller. Inte ens löpningen känns bra. Det känns inte ens kul att träna cykling och simning! Ska det vara såhär? Jag vill bara springa långt och ha det skönt!

När jag nu kommit så långt i mina tvivel, självömkan, brasklappande osv, måste jag ta ett kort steg tillbaka. För det första ska Kalmar alltså vara ett tufft och roligt träningspass. Det är grundplanen och det vore småkorkat att inbilla sig att jag ändå ska sätta en massa personbästan under de omständigheterna. I år har jag ställt upp i tre ultralopp och tre kortare, höginteniva, triathlon. Resultatraden är 1,2,1,1,3,1. Vad gäller formen så är den nog inte så hemskt dålig trots allt.

Hur det går med resten av träningen och uppladdningen inför Barcelona, får vi se så småningom.

Men nu tar vi Kalmar först. Det blir kul att återse Kalmar! Det blir kul att träffa alla er andra där! Hoppas ni alla når era målsättningar och att ni får en fantastisk dag!

 


Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by CodeOOf.