Mentalt fokus? Nej, total uppladdning!

May 15, 2013 Sten > Lanza

Jag jobbar alltid mycket med den mentala sidan inför tävlingar. Självklart kan man tycka om man pratar om Ironmandistans där ju alla vet att det handlar om att ha så tjockt pannben som möjligt. Vilja och kunna pressa sig själv till det yttersta och sen rakt igenom den barriären hela vägen in i mål! Javisst. Men det är inte riktigt så jag resonerar. För mig handlar de mentala bitarna väldigt mycket om att hitta rätt balans, harmoni, tro på mig själva osv, inte bara under själva tävlingen utan kanske framför allt under träningen och uppladdningen fram till tävlingen. Ska man träna och tävla effektivt är det rent sagt dumt att bara fokusera på den rent fysiska sidan. Vi vet att knopp & kropp är sammanlänkade, så då är det rimligen smartast att ta utnyttja den kunskapen inte bara när det är dags för tävling, utan framför allt hela vägen fram till tävlingen.

Om det blir besvärligt under ett träningspass kan man ju alltid ändra planen, packa ihop och köra ett lättare pass för att komma tillbaka senare. Men när det är tävling är det ju inte riktigt lika enkelt. Det viktigaste för mig inför en Ironman är att jag känner mig trygg med att jag har gjort de förberedelser jag rimligen kan göra, samt att jag kan ta med mig den tryggheten ut på tävlingsbanan. Det som jag tycker är mest avgörande på en Ironman är hur man klarar av att disponera sina krafter. Det gäller att köra hårt och jämnt, men hela tiden hålla sig precis på rätt sida om den gräns där ansträngningen blir för hög för att man ska klara av att fullfölja utan att tappa tempo. Under själva tävlingen jobbar jag därför hela tiden med min rytm; jag försöker hela tiden känna ett flyt i det jag gör och kontrollerar att systemet fungerar och mår bra. Jag för små uppmuntrande samtal med mig själv och ser till att jag varken slappnar av för mycket eller kör på för hårt. Men mest av allt lyssnar jag på min andning. Och räknar. Jag räknar simtag, trampvarv, andetag och löpsteg. Hela tiden. Det ger mig en bra kontroll på min rytm och hjälper mig tänka på annat än hur långt det är kvar, hur det går för konkurrenterna, hur ont jag har i musklerna, etc. Jag försöker hitta harmoni, rytm, flyt och jag söker det framförallt genom att hela tiden kolla av andningen. Mitt mantra är harmoni, rytm, andning. Har jag de sakerna under kontroll så vet jag att jag kommer prestera på absolut topp för dagen.

Men uppladdningen är minst lika viktig som genomförandet på själva tävlingsdagen. Dessutom blir man bra på det man tränar, eller hur? Så när jag tränar sker det om inte vid varje pass, så åtminstone vid de flesta av veckans pass enligt mantrat “harmoni, rytm, andning”. Så kollar jag av hur jag ligger till. Det här mantrat passar mig, men det innebär inte att det passar alla och det innebär absolut inte att det passar till alla idrotter vid sidan av triathlon och annan uthållighetsidrott som jag brukar ägna mig åt.

Inför den här tävlingen har jag börjat utvärdera en ny mobilapplikation som kan användas som stöd för just den här typen av total uppladdning, där man arbetar med mentala och fysiska aspekter integrerat. Det är en underbar liten enkel app som kan användas för din högst personliga uppföljning, men även för att regelbundet avrapportera status till din tränare/coach. Jag läste om det här i förrförra numret av Idrott och Kunskap, tankade hem appen men sen förstod jag inte riktigt hur jag kunde använda den, så det blev ännu en av alla de saker jag lagt åt sidan för att titta närmare på “vid tillfälle”. Men av en händelse hamnade jag för ett par veckor sen på samma utbildning/certifiering som en av upphovsmännen – Ronnie Andersson. Jag högg tag i Ronnie och fick en liten muntlig genomgång så nu har jag bättre koll. Utmaningen med att förstå den här appen är inte dess komplexitet utan dess enkelhet. Icke desto mindre ett användbart verktyg till ett högst överkomligt pris. Den går bra att använda för att stämma av mental status, träning & prestation på tävling, och även som en extremt enkel träningsdagbok om du så önskar. Det finns en rapportfunktion inbyggd och integration mot mailprogram så du direkt kan skicka rapport till din tränare/coach när du så önskar. Det är gratis att ladda ner den och använda den till en första testaktivitet, men sen kostar det. Dock inte mer än 49 kr, vilket ju är ganska långt under det pris som vi triatleter är vana att lägga för nya prylar.

 Om du vill läsa mer kan du kika in på http://www.mindyourperformance.com (och nej, jag är inte sponsrad, utan har betalat mina 49 kr ur egen kassa).

Inför tävlingen på lördag arbetar jag med dagliga avstämningar på en aktivitet för IM Lanzarote, där jag stämmer av hur dagen har gått m.a.p. 5 centrala parametrar (som jag själv har valt). Det känns bra eftersom jag får ett stöd i att tänka på just dessa saker hela vägen och tvingar mig själv att kort stämma av varje dag hur jag ligger till. Det är ingen revolution, men det är lite enklare och snyggare än de egna checklistor jag brukat jobba med via andra standardprogram.

Här ser ni dels mina fem parametrar, som jag graderar på en skala 1-5 varje dag. Dels ser ni en rapport där jag jämför “Sömn” med genomsnittet och vi kan konstaterar att just den biten har jag anledning att jobba extra på. Det ska jag göra också nu de sista dagarna. Allt ska upp till 5 nu de dagar som återstår till start.

Svårare behöver det inte vara.

 

 

 

 

 

Japp! Jag räknar med att gå vidare och börja utvärdera det här verktyget med de idrottare som jag coachar. Så nu vet ni. Glöm nu inte att lyssna på din andning nästa gång du tränar eller tävlar! Du behöver inte räkna andetagen, men lyssna och se till att det är du som styr rytmen och inte tvärtom.


Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by CodeOOf.