2014, du sköna nya år!

January 29, 2014 Sten Livet

Jag är en ganska konservativ person. Eller snarare, jag är inte särskilt förtjust i att ändra saker och ting jag trivs med och jag trivs med det mesta i mitt liv, så varför hålla på och ändra? Men å andra sidan gillar jag utveckling och utveckling är ju ett slags förändring. För övrigt kan man vända på det och konstatera att förändring ofta är nödvändigt för att få någon utveckling. Så hur gammal och konservativ jag än må vara försöker jag tvinga till en del förändringar med jämna mellanrum. Dels därför att jag lätt blir lite uttråkad om allt är statiskt och lika hela tiden. Men framförallt för att jag vill fortsätta utvecklas.

Men ni kan vara lugna. Det blir inga jätteförändringar. Jag kommer fortsätta med uthållighetsträning och tävling och jag kommer bo kvar där jag bor med samma familj som alltid. Men några små ändringar i tävlingsupplägget har jag tänkt mig. I år ska jag inte alls satsa på triathlon. För att inte mina konkurrenter i M50 helt ska kunna slappna av tänker jag vara med och tävla i Ironman Kalmar. Men jag kommer inte satsa speciellt på den tävlingen. Jag räknar inte ens med att cykelträna speciellt mycket i år. I stället tänker jag ta den tid jag tidigare lagt på cykelträning och investera i löpträning. I år ska jag satsa lite mer explicit påultralöpning.

Ultratrail blir årets melodi!

Tidigare har jag sprungit en del ultror, men jag har egentligen inte tränat särskilt mycket för de distanserna. Det ska det bli ändring på. I år ska jag träna för att springa ultra. Dessutom ska jag såklart springa en och annan ultra. Jag ska se om jag kanske kan bli bra på det här med ultralöpning. För att göra det lite roligare tänker jag i första hand fokusera på trail. Dvs. ultratrail. Dvs. springa riktigt långt på mestadels stigar och kanske i någon mån i obanad terräng. Jag  tror det här kommer bli riktigt skoj och jag räknar med att det ska kunna innebära ett lyft för min löpning. Mest av allt tror jag det blir en nytändning efter de senaste årens satsning på långdistanstriathlon och kval till Hawaii.

Hej SLDK, vi ses igen SCT

Eftersom huvudfokuset ska vara löpning i år så känns det lämpligt att vara med i en löparklubb. Stockholms långdistansklubb har länge tillhört mina absoluta favoriter, dels för att man verkar dela mina grundläggande värderingar kring träning och tävling med fokus på just långdistans, men kanske framförallt eftersom man sedan länge berikat tävlingskalendern med några av mina favorittävlingar: Sörmlands Ultramarathon och Rogers Bergstävling. Ni som inte varit med på någon av de tävlingarna bör genast planera in dem i kalendern. Så sedan årsskiftet är jag stolt medlem i den fina klubben. Samtidigt tar jag paus från Stockholm City Triathlon efter att ha varit medlem där ända sedan millennieskiftet. Det är ett skönt gäng, men när jag sällan eller aldrig har möjlighet att nyttja gemensamma träningar och nu dessutom inte tänker satsa på triathlon kommande säsong, så känns det rimligt att gå en annan väg. Men vi kommer hålla kontakten och säkerligen ses vi i alla fall. Samt att jag helt säkert kommer fortsätta använda mina SCT-kläder (av varierande ursprungsdatum) om inte på tävling så åtminstone på träning.

Årets första lopp

Jag har redan tjuvstartat årets tävlande med  Stadion Marathon som gick för ett par veckor sedan den 11 januari. Jag bestämde mig för att vara med på ganska kort varsel. Det känns bra att uppmuntra den här typen av gemytliga tävlingar med relativt enkel organisation och lite lägre profil. De ger mig ofta mer än de stora arrangemangen. Dessutom passade det bra att tvinga in ett lite längre och tuffare långpass när jag nu ändå ska satsa på ultra i år. Så ett jobbigt och långt träningspass var planen. Jag gick ut i ett tempo som var lite tuffare än jag trodde jag skulle orka. Meningen var inte att springa maran och känna mig fräsch efteråt, utan tanken var att jag skulle bli trött och få chansen att umgås en del med utmattningens och smärtans demoner under andra halvan av loppet för att lära känna dem bättre inför årets längre tävlingar. Det lyckades. Jag spenderade lite drygt 1.30 i sällskap av det lätta stegets gudinna och fick därefter ägna närmare 1.50 åt att förundrat grubbla över varför jag tyckte det skulle vara bra träning att umgås med smärtans apostel och de stumma benens domprost. Men efter målgång kunde jag raskt skaka av mig de grubblerierna och konstatera att det alltid är roligt att tävla. Att dessutom få med sig en vinst i årets första tävling var ju också skojigt även om jag var ganska långt ifrån den tid jag räknat med att kunna göra även en dålig dag. Allra roligast förstås att få träffa några av mina nya klubbkompisar och dessutom få visa det nya klubbnamnet högt upp i resultatlistan.

1017401_765488133479932_920919523_n

Årets tävlingskalender

Tävlingskalendern är som vanligt föremål för kontinuerlig uppdatering, men ska jag sats på ultra så kommer jag behöva träna en del och då kan jag inte tävla precis hela tiden. Så de viktigast tävlingarna får nog anses spikade nu enligt nedan.

12 april: TEC 100 miles
Roligt och riktigt långt lopp som går i mina gamla hemtrakter från Ensta Krog och runt Rönningesjön.

17 maj: Lida Ultramarathon 89 km 
Helt ny tävling i sköna Lida som arrangeras av Sömnlös24H med mina nya klubbkamrater Thomas Lummi och Roger Nilsson. Den kommer lite nära inpå TEC, men sådana här initiativ måste bara uppmuntras och jag är dessutom övertygad om att det kommer bli ett riktigt bra arrangemang.

31 maj: Stockholm Marathon
Jag ska vara farthållare och kommer springa på 3.30. Det ska normalt inte vara något problem alls, så tävlingen står med här mest för syns skulle. Men med Lida ett par veckor innan kan det här ändå bli en liten utmaning om jag inte sköter mig ordentligt.

14 juni: Jättelångt 68 km
Den här helgen brukar jag ju cykla Vätternrundan. Men i år utgår den ur planerna för första gången sedan 2001. Så nu öppnar sig chansen att springa Roslagsleden från Grisslehamn till Norrtälje. Inget att be för! Nära ut till landet är det efter målgång också.

5 juli: Swedish Alpine Ultra
107 km trail. Från Nikkaluokta till Abisko på Kungsleden. Vacker natur och oberäkneligt väder. Arrangören ordnar logi, transport av bagage från start till mål, samt tar tiden. Du får själv ta med den utrustning du behöver under löpningen, fylla på vatten i jokkar längs vägen och/eller proviantera i de fjällstugor som du passerar. Låter hur kul som helst och lite spännande. Det här får bli min huvudtävling för året.

9 augusti: Vidösternsimmet
Simma 21.5 km. Ja, varför inte? Då får jag i alla fall inte helt lägga simträningen åt sidan. Synd att det krockar med Stockholm Ultra, men vid det här laget har jag ju hunnit med några ultror i alla fall.

16 augusti: Ironman Kalmar
Brukar vara något av årets höjdpunkt. Det har både blivit bättre och sämre sedan tävlingen fick Ironmanstatus. Frågan är hur det blir i sommar när Ironman helt har tagit över arrangemanget från de ursprungliga eldsjälarna? Jag tänker inte chansa, utan räknar med att uppleva det själv på plats. Om inte annat vet jag att jag kommer bo trevligt och jag kommer träffa massor av kompisar från hela landet. Så en liten höjdpunkt blir det helt säkert även i år, även om tävlingen i sig inte kommer vara högprioriterad för mig. Men jag vill att Kenneth ska vara speaker i år igen. Sen får han själv tycka vad han vill om den saken.

20 september: BRR 100 miles (Black River Run)
100 miles trail i ännu en av mina gamla hemtrakter. Jag bodde i Västerås några år innan jag började skolan. Faktum är att jag inte började med löpträning förrän året efter att jag flyttade från Västerås, så i de här trakterna har jag inte sprungit många meter. Men i år ska det bli ändring på den saken.

Sen har vi såklart en del andra tävlingar som  Sörmland Ultra i oktober och Blåfrusen i december. Förhoppningsvis återkommer Hammarby Alpin Marathon också (tävlingen som sannolikt har världens mest anspråkslösa hemsida i oslagbar kombination med en av de tuffaste banorna och de vänligaste funktionärerna). Känner jag mig fortfarande pigg och sugen efter halvårsskiftet så kanske jag anmäler mig dit också. Samt att det kommer gå en del tidsultror som kan vara intressanta som träningstävlingar. Ursvik Ultra som går den 6 april är ju också en himla trevligt och tufft lopp. Men det är tyvärr för nära inpå TEC för att det ska vara realistiskt att försöka vara med på båda de loppen. Känns kroppen bra så öppnar jag dock för att jag möjligen kan tänka mig att springa “light”-klassen på 45 km (i så fall i lugnt träningstempo). Möjligen. I så fall bara för att jag som vanligt vill stödja bra och trevliga tävlingar i närområdet.

Till 2015 har jag en liten baktanke om att kanske försöka springa Ultra-trail du Mont-Blanc. Med TEC, Swedish Alpine och BRR i bagaget bör jag få de kvalificeringspoäng som behövs. Sen får man hoppas på lite tur i lotteriet också. Om jag nu bestämmer mig för att skicka in en anmälan. Men nu ska vi först ock främst ta oss an 2014.

Tror det här kommer bli ett bra år. Det råder i alla fall inte direkt brist på utmaningar. Hoppas jag får sällskap av såväl gamla som nya bekantskaper. Vi ses i skogen eller kanske i sjön!


Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by CodeOOf.